Mikulášské perníčky ze špaldové mouky

Perníčky jsme doma vždycky pekli na Mikuláše, byl to takový malý úplatek, když si pro nás přišli čerti. Teď peču do Vánoc klidně tři různé druhy, protože Jakub perníky miluje. Tento recept jsme doma dělali odjakživa, minulý rok jsem ho zkusila trochu obměnit. Místo cukru jsem použila Panelu. Panela je šťáva z cukrové třtiny a připomíná svým vzhledem i chutí třtinový cukr. Do perníčků nebo třeba do medovníku je perfektní, protože na chuti nic nepoznáte a je to určitě zdravější než bílý cukr. A protože domů vůbec nekupuju normální hladkou mouku a nahrazuju všude moukou špaldovou (kupuju v Lidlu, je za dobrou cenu a v dobré kvalitě), zkusila jsem z ní udělat i perníky. A povedly se, chuťově jsou úplně stejné jako z cukru a bílé mouky!

IMG-1989

Suroviny

  • 560 g Panely  (cukru)
  • 4 vajíčka
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička zázvoru
  • hřebíček
  • citrónová kůra
  • muškátový oříšek
  • 1 lžíce medu
  • 5 lžic mlíka
  • 1 lžička sody
  • 700–800 g špaldové mouky
  • 1 vajíčko na potření

Postup

Do misky si dám všechnu Panelu a vajíčka a pomocí protínačky „třu“, dokud směs není nadýchaná. Potom přidám koření a mléko s medem. Do tekuté směsi pomalu přisypávám mouku a vždycky počkám až se zapracuje. Když začne těsto houstnout a robot už to přestává dávat, tak zapracuju zbytek mouky ručně na válu. Vypracované těsto dám mezi dva hluboké talíře, popráším ho moukou a nechám ho aspoň do druhého dne odpočnout.

Než začnu z odpočnutého těsta vykrajovat perníčky, vytáhnu si ho asi hodinu předem z ledničky, aby zteplalo. Těsto si rozdělím na čtvrtiny, vyválím placku a už jen vykrajuju dokud mám těsto. S těstem se pracuje docela pěkně a moc se nelepí, takže se snažím ho co nejmíň podsypávat, ať do něho nepřidávám zbytečně další mouku. Než dávám perníčky do trouby, potřu je rozšlehaným vajíčkem, a pak peču na 180°C asi 6 min. Hned po upečení perníčky ztrvdnou, ale když se nechají pár dní odležet (záleží na velikosti formiček), změknou. Tak ať vám perníčky vydrží aspoň do Mikuláše!

Dobrou chuť,

T.

IMG-1968IMG-1969IMG-1978IMG-1980IMG-1981IMG-1983IMG-1990

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s