Dýňový cheesecake

Podzim se chýlí pomalu ke konci. Dnes večer už se v Brně rozsvěcoval na náměstí stromeček, tak jsem si říkala, že bychom ten podzim mohli zakončit něčím dobrým. Zbyla mi ještě jedna dýně hokkaido a doma z ní můžu dělat jen polívku, protože to je to jediný, co Jakub sní. Tentokrát mě ale napadlo udělat něco sladkýho. Nakonec jsem se rozhodla pro cheesecake, pěkně se skořicí pro zahřátí. A taky když ho pečete, skořice voní úplně všude, takže je to vlastně podzimní recept na přivítání Vánoc!

IMG_1863

Suroviny

ø 26 cm
Korpus:
  • 200 g sušenek Lotus
  • 60 g másla
Náplň:
  • 1 menší dýně hokkaido (cca 500 g pyré)
  • 500 g mascarpone
  • 200 g smetany ke šlehání min. 30%
  • 5 vajíček
  • 180 g třtinového cukru
  • 3 lžičky skořice
  • citrónová kůra

Postup

Než začnu dělat samotný cheesecake, musím si připravit dýňový pyré. Dýni si očistím a oškrábu, sice se hokkaido škrábat nemusí, ale přijde mi to do koláče lepší. Nakrájím ji na měsíčky, pokapu olivovým olejem a peču na 180°C 40–50 min do měkka. Upečenou dýni nechám úplně vychladnout, nejlépe přes noc v ledničce, a druhý den ji rozmixuju na pyré.

Předtím než začnu dělat krém, si nasekám sušenky a promíchám je s rozpuštěným máslem. Sušenky namačkám na dno a trochu do krajů formy a nechám ztuhnout v ledničce. Pyré s mascarpone si dám do mísy a promíchám pomocí šlehací metle. Když je krém hladký, přidám pět celých vajíček a smetanu ke šlehání. Celou směs šlehám na nejnižší otáčky a pomalu přisypávám cukr smíchanej se skořicí a citrónovou kůrou.

Na dno trouby položím misku se studenou vodou a nechám předehřát na 220°C. Mezitím z ledničky vytáhnu ztuhlé sušenky a naliju na ně dýňovej krém. Formou párkrát klepnu, aby se krém rozlil a případný nerovnosti uhladím stěrkou. Koláč dám do předehřáté trouby a peču na 220°C 15 minut. Potom ztlumím na 135°C a peču ještě 70 minut, po 70 minutách vypnu troubu, ale neotevírám (!) a nechám cheesecake v troubě chladnout (aspoň hodinu). Až cheesecake zchladne, dávám ho ještě do ledničky. I když se vám na něho budou určitě sbíhat sliny, počkejte, po vychlazení je o hodně lepší!

Dobrou chuť,

T.

IMG_1846IMG_1847IMG_1855IMG_1857IMG_1856IMG_1858IMG_1861

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s